Az érlelés során a minőség stabilizálódik, nincs minőségromlás. Érlelt pálinkának akkor nevezhetjük párlatunkat, ha minimum 3 hónapig érleltük fahordóban. Az érlelt pálinkák egy speciális változata az Ópálinka, vagyis az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

Az érleléshez minden esetben fahordó szükséges. Ennek mérete meghatározza az érlelés sebességét (minél kisebb, annál intenzívebb!), anyaga viszont a színt, ízt, illatot adja a pálinkának.

Tölgyfa:

Intenzív sárgás-barna színt, markáns tölgyfa jelleget ad, de csak karakteres párlatok esetén szabad alkalmazni (például szilva, törköly, borpárlat). A markáns, karakteres, intenzív illatú és ízű párlatokat különböző anyagú fából készült hordókban tárolhatjuk, érlelhetjük. Így eltérő karakterű termékeket kaphatunk, például a tölgy markáns kemény, csersavas ízt, óarany színt ad a pálinkának.

Gesztenye:

A törkölypálinkák leginycsiklandozóbb, a legelegánsabb ízlést is kielégítő érlelési módja. Kiválóan egészíti ki a törkölypálinkák markánsan kesernyés izét, a gesztenyefából kioldódó aroma komponensek és teszik kerek egésszé az ízharmóniát. Az érlelés során keletkezõ finoman árnyalt szín, a törkölypálinka gasztronómiai megjelenését is bármely fehéren megterített asztal díszévé emeli.

Akácfa:

Az akácfa hordóban történő pálinka érlelés zöldessárga színt, és egy kissé kesernyés ízt eredményez. A vad gyümölcsökből készült pálinkák kiváló érlelési módja. A Vadkörte (Vackor) pálinka színe, íze, zamata így teljesedik ki igazán.

Eperfa:

A zamatosabb gyümölcspárlatok, pl. eper-, vilmoskörte-, sárgabarack pálinka, kerülhetnek eperfa hordóba. Ezek a hordók elsõsorban kis méretekben készülnek. Az eperfa a legértékesebb hordó készítésre alkalmas faanyagunk, amely a legfenségesebb harmóniát adja a beletöltött pálinkának. A pálinka veszít alkohol tartalmából, és az íze is elveszíti karcosságát, gazdagodva az eperfában rejlő csodákkal, kioldva az eperfa festékét, aranyszínû kristálytiszta csillogást ölt magára.