Kedves Olvasó!

A weblapunk egy sok éve megálmodott tervünk megvalósítása. Hiányzó láncszemet pótol, igyekszik átfogó és gyakorlatias képet adni nemzeti italunk megszületéséről, és  jelenlegi helyzetéről.

Senki nem gondolta volna 10 évvel ezelőtt, hogy ma ilyen népszerűségnek fog örvendeni a pálinkánk és méltó versenytársa lesz más – nagyobb marketing erővel bíró – nemzetek italának. Az elmúlt években a pálinkás társadalomban igen jelentős változás zajlott le, sok írás, publikáció született értők és laikusok tollából egyaránt. Új gondolatok, amik javarészt előnyére váltak a pálinkának.

Ezt a forrást pár ember áldozatos munkája indította útjára, akik fanatikusan hittek a pálinkában és pénzt, időt, energiát nem sajnálva a maguk eszközeivel mindent megtettek érte. Ők azok az élharcosok, akikről a Nagyjaink pontban külön személyenként kitérünk a későbbiekben. Weblapunk folyamatos fejlesztés alatt áll, ezért az információk egyes részei időnként frissülni fognak, különös tekintettel a technikai és technológiai újdonságokra.

Ma nagyon sok fórumon találunk anyagot a pálinkáról, ami elsősorban a fogyasztást és magát a pálinkát hivatott népszerűsíteni. Nem találunk viszont használható anyagot a pálinka szellemiségéről, arról a szakralitásról, misztikumról, amiből vagy ami által a pálinka megszületik. Ezúton próbáljuk meg ezt a titkot szavakba önteni és gondolatébresztőként útjára bocsátani. (lásd: Misztikum)

Bízunk benne, hogy rövidesen eljön az az idő, amikor ezek a gondolatok tudatosan áthatják a pálinka teremtésének gyakorlatát, és tudunk kóstolni ilyen módon született italokat is.

Kérünk mindenkit, segítse észrevételeivel és hozzászólásaival munkánkat, hogy a pálinka még magasabb helyre kerülhessen nemzeti és nemzetközi szinteken egyaránt.

A pálinkáról kicsit másképpen

Ma sikk lett a pálinkáról beszélni és a pálinkával foglalkozni. Az utóbbi időben mindenki nagyon ért hozzá, lassan olyan, mint a foci, a partvonalról rengeteg a hozzá nem értő okoskodó, bekiabáló. Persze a játékosok között is akadnak szép számmal amatőrök, megszállott profik és dörzsölt üzletemberek egyaránt. Elméletben mindenki nagyon tudja, hogy mi is a pálinka, hogyan kell készíteni, csak még nem csinálta, így valójában fogalma sincs róla. Olyan ez, mint a régi viccben az úszás: „Tudok úszni, csak még vízben nem próbáltam.” Nagyon megszaporodtak az önjelölt és avatatlan prókátorok, pálinka szakértők, oktatók és bírálók, forgalmazók, gyártók egyaránt. Nem létező címeket és titulusokat aggatnak magukra és mások hátán próbálnak babérokra törni. Ma ott tartunk, hogy van már akadémiánk, sőt lassan akadémikusaink is, de még igazán a pálinka fogalmával sem vagyunk teljesen tisztában.

De mi is valójában a pálinka, a magyarok nemzeti itala? Sok és sokféle megfogalmazást halottunk eddig, de a lényeget még senki nem mondta ki.  (lásd: Misztikum)

Ebben a kialakult káoszban szeretnénk egy kicsit másképpen beszélni a pálinkról, teljesen autentikus alapon és elindítani egy őszinte és egészséges gondolkodásmódot a szakrális pálinka érdekében.

Legyen a pálinka  gyermeke minden magyar embernek, neveljük fel szeretettel és összefogással, hogy  méltó és megérdemelt helyére kerüljön a világban.

A szerkesztők