Technológiánk fejlesztésénél alapvető célunk volt egy magas minőségű végtermék létrehozására képes komplett lepárlási technológia megalkotása, mely a jól feldogozott és jó minőségű gyümölcscefréből viszonylag magas alkoholtartalmú, aromákban gazdag párlatok előállítását teszi lehetővé, teljesen kontrollált formában.

További célunk volt az ideális hatásfok biztosítása mellett a késztermék minőségének optimális szinten tartása, valamint a gyümölcsök elsődleges illatanyagainak párlatban történő megőrzése.

Ennek érdekében ötvöztük a hagyományos, jól bevált tradíciós berendezéseket, a legújabb kutatási eredményekre támaszkodó modern egységekkel, melynek folyamat-irányítási rendszerét egy ipari számítógépre bíztuk.

Ezt a technológiát kiegészítettük cégünk három szabadalommal védett műszaki megoldásával, mely energetikailag és technológiailag is új alapokra helyezi a lepárlás hatékonyságát és jóságát.

Kifejlesztett technológiánk és a hozzá tartozó berendezések tökéletesen megfelelnek a fenti elvárásoknak, és rugalmasan alkalmazhatók minden típusú főzdében, ezáltal csúcs minőségű végtermék állítható elő.

Berendezésünk szakaszos üzemű, egylépcsős lepárló, mely a jelenleg alkalmazott legmodernebb és ezzel együtt a leggazdaságosabb pálinkafőzési eljárásra épül, melyben forradalmian új műszaki megoldások kerültek beépítésre, biztosítva ezzel az ideális végtermék előállításának lehetőségét. Előnyei a hazánkban eddig leggyakrabban alkalmazott kétüstös berendezésekkel szemben energetikai és technológiai oldalról az alábbiak.

A kétüstös berendezések először alszeszt készítenek, majd az alszeszből a finomító üstben készül el a végtermék. Ez energetikai oldalról azt jelenti, hogy gyakorlatilag kétszer kell majdnem ugyanazt a mennyiséget felmelegíteni, majd ismét elpárologtatni.

Könnyen belátható, hogy energetikai oldalról mennyire gazdaságtalan, ezzel együtt versenyképtelen egy ilyen technológiát alkalmazó főzde, egy modern berendezéssel szemben, mert lényegesen nagyobb energia költséggel kénytelen dolgozni.

Technológia oldalról vizsgálva az együstös berendezésekről, a következőket mondhatjuk el.

Minden egyes tányér úgy működik, mint egy külön finomító üst, melyen a párlat teljes mértékben lekondenzál, és felületéről elpárolog.

 

A végtermék minőségének megfelelően eldönthető, hogy hány tányért, és milyen mértékben használunk, mert a tányérok ki-be kapcsolhatók, és intenzitásuk fokozat mentesen változtatható. Ezzel sokkal élesebb elválasztást érhetünk el, aminek hatására a számunkra szükséges aromákat betudjuk koncentrálni és meg tudjuk őrizni a párlatban, ezzel együtt a zavaró komponenseket teljes mértékben le tudjuk választani a végtermékről.

 

Bérfőzdék esetében még egy jelentős előnye van: Az üstbe betárolt cefréből nem alszesz, hanem egyből finomított pálinka fő ki, így a bérfőzető számára is egyértelmű és nyomon követhető a termék útja. A főzdét biztosan nem érheti az a sokszor elhangzott vád, hogy a főzető nem a saját pálinkáját kapja vissza.

 

 

 

 

Sikerült megalkotni azt a forradalmian új lehetőségeket hordozó lepárlási technológiát, ami ideálisan illeszthető mind a kisüzemi, mind a nagyüzemi szférában.